Mám bicykel zaparkovaný v trezore

Toto si môžu od novembra minulého roku povedať návštevníci krytého plaveckého areálu v českom meste Klatovy. Radnica sa tu rozhodla vybudovať systém bezpečného parkovania bicyklov Bikebox. Ľudia tak môžu bez obáv prísť aj na drahších bicykloch. Do každého boxu vyrobeného z hrubostennej ocele sa zmestia dva bicykle, pričom je možné doň uložiť aj prilby či batohy.

Uzamknutie bicyklov do bežných stojanov nie je veľmi bezpečné. Najmä, ak sa potrebujete vzdialiť na dlhšiu dobu. Či je to čas strávený v práci, na nákupoch, v škole alebo pri návšteve hradu či reštaurácie počas víkendového cyklovýletu. Je prirodzené, že ľudia majú o svoje bicykle strach a tak radšej zvolia na cestu do práce auto, alebo sa rozhodnú návštevu hradu či reštaurácie vynechať.

Hotel Skalní mlýnMoravskom Krase sa rozhodol riešiť časté otázky hostí ohľadom bezpečného uloženia bicyklov osadením piatich boxov s kapacitou desať bicyklov. Elektronicky riadené boxy sú umiestnené v blízkosti infocentra a ich použitie je zdarma v rámci služieb hotelu Skalní mlýn. Na dverách boxov, ktoré sú cyklistom k dispozícii 24 hodín denne, je umiestnený podrobný návod na použitie. Záujemca o úschovu si zvolí vlastný PIN, následne je box elektronicky uzamknutý. Zadaním správneho číselného kódu na dotykovej obrazovke je možné box opäť otvoriť. Prevádzka boxov prebieha plne automaticky, takže nevyžaduje obsluhu personálom hotelu. V zime je možné boxy využiť na bezpečné odloženie lyží, snowboardov a ďalšieho vybavenia pre zimné športy. Obrovskou výhodou je poistenie obsahu boxu do výšky 3.000 Eur.

Kde by ste systémy bezpečného parkovania bicyklov najčastejšie využívali Vy? Ak by ste ho mali k dispozícii, pribudlo by príležitostí nechať auto doma a radšej zobrať bicykel? Napíšte nám.

 

fotokredit: Bikebox

#yousmilewhenyoucycle