Rozhovor s P. Navrátilom, manažérom nákupného centra Avion v Brne

Nedávno ste umiestnili pri Vašom nákupnom centre nový servisný cyklostojan ako jednu z foriem podpory cyklodopravy. Čo je hlavným motívom tejto aktivity? Aké sú prvé reakcie ľudí?

Jedným z dôležitých faktorov pri našom rozhodovaní bola priama nadväznosť nášho nákupného centra na cyklotrasu, ktorá de facto prechádza priamo našim centrom a tak v zásade naše rozhodovanie bolo veľmi rýchle. Táto cyklotrasa je intenzívne využívaná takmer po celý rok a tak je našim cieľom a snahou poskytnúť ďalšiu službu/-y nielen prechádzajúcim cyklistom.

„Zelená“ či ekologická doprava do našich centier vo všeobecnosti je zároveň jednou z prioritných tém našej spoločnosti IKEA Centres, preto verím, že inštalovaný cyklostojan bude iba začiatkom v našich ďalších aktivitách a investíciách.

A čo sa týka reakcie ľudí? Už od začiatku, kedy bol stojan nainštalovaný, zaznamenávame takmer každý deň ich pochvalné reakcie, čo je pre nás veľkou odmenou a motiváciou do ďalších podobných aktivít.

Vy sám máte k bicyklom blízko, však?

Okrem toho, že som v minulosti spoločne s dnes už svojou životnou partnerkou vytváral a organizoval medzinárodný veľtrh cyklistiky BIKE Brno, ktorý bol nosnou a jednou z hlavných častí veľtrhu SPORT Life, jazdím aj ja sám na bicykli. Síce nepravidelne, popravde by som mohol aj viac, ale jazdím. Počas môjho pôsobenia na veľtrhu BIKE Brno som poznal množstvo úžasných ľudí, ktorí veľmi výrazne ovplyvnili aj moje životné postoje.

Vnímate nárast počtu ľudí, ktorí jazdia na nákupy na bicykli?

Pre tieto účely (sledovanie počtu nakupujúcich zákazníkov, ktorí prišli na bicykli) nemáme bohužiaľ vytvorený žiaden systém ani technické prostriedky, ale verím, že ich počet bude takisto rásť. Síce na bicykel asi nedáte žiaden veľký nákup, pre ten si musíte prísť autom alebo mestskou hromadnou dopravou, ale aj drobné nákupy sa počítajú. Nehľadiac na to, že aj takýmto spôsobom (spolu)pracujeme s miestnymi komunitami, čo je taktiež jeden z našich dlhodobých cieľov.

V nákupnom centre AVION Brno pracuje celkovo viac ako tisíc ľudí. Využívajú bicykel radi ako dopravný prostriedok na cestu do práce?

Áno, využívajú. Samozrejme, že nie všetci, ale môžem potvrdiť, že skupina zamestnancov centra, ktorá jazdí do práce na bicykli, sa pomaly rozrastá. Napríklad kolegovia z obchodného domu IKEA, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou nášho nákupného centra, sa rozhodli práve pre svojich zamestnancov vybudovať nové priestory pre bezpečné odkladanie bicyklov, čo bol dôsledok nielen našej spoločnej dlhodobej stratégie, ale táto investícia vznikla z dôvodu rastúcich požiadaviek zamestnancov na túto službu.

fotokredit: Avion, Bimission

#yousmilewhenyoucycle