ŽILINA JE PRVÁ!

 

    

 

Systém bezpečného parkovania bicyklov Bikebox môžu ako prví na Slovensku využívať obyvatelia Žiliny. Tri boxy s celkovou kapacitou šesť bicyklov bolo nainštalovaných pred zrekonštruovanou mestskou plavárňou. Vyhotovenie boxov z hrubostennej ocele spolu s ďalšími ochrannými prvkami zaručujú pre užívateľov maximálnu bezpečnosť zaparkovaných bicyklov. Do boxov možné spolu s bicyklami uložiť aj prilbu, batoh, či iné veci.

 

Uzamykanie boxov je riadené elektronicky pomocou dotykového displeja, ktorý komunikuje v šiestich rôznych jazykoch. Boxy sú zároveň pripojené na internet a je tak možné sledovať a vyhodnocovať ich využívanie ako aj v reálnom čase vidieť aktuálnu dostupnosť voľných parkovacích miest.

 

Mesto Žilina sa rozhodlo poskytnúť službu bezpečného parkovania bicyklov zdarma. Maximálna doba parkovania je stanovená na osem hodín.

 

 

 

 

 

 

Súčasťou projektu bolo aj vytvorenie nových parkovacích miest inštalovaním U-stojanov. Tie, na rozdiel od tzv. “lámačov kolies”, umožňujú komfortné a stabilné opretie bicykla a bezpečné uzamknutie jeho rámu a kolies.

 

 

Celkovo pribudlo v Žiline 84 U-stojanov na 22 rôznych miestach = 168 nových parkovacích miest pre bicykle.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ďalšie prvenstvo patrí Žiline za inštaláciu dvoch servisných cyklostojanov. Jeden je možné nájsť priamo pred Mestským úradom, druhý potom na železničnej stanici Záriečie. Mesto sa rozhodlo pre značku Mantis. Tá má s výrobou servisných cyklostojanov mnohoročné skúsenosti a silné postavenie na trhu, ktorú si získalo dôrazom na kvalitné spracovanie a použitie komponentov renomovaných európskych výrobcov zaručujúc tak spoľahlivú a dlhodobú prevádzku stojanu.

 

Projekt zlepšenia podmienok pre rozvoj cyklodopravy prostredníctvom inštalovania nových a moderných prvkov cyklistického mobiliáru v Žiline bol spolufinancovaný Nadáciou Kia Motors Slovakia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotokredit: Bimission

#yousmilewhenyoucycle