Revitalizácia podhradia v meste Břeclav

V lokalite podhradie a zámocké lúky v areáli pod zámkom bola v rokoch 2014 a 2015 zrealizovaná revitalizácia plôch, ktorej cieľom je udržateľný rozvoj historickej časti mesta Břeclav v podobe existencie segmentu prírodného charakteru, ako protiváhy mestského prostredia a vytvorenie vítaného rekreačného priestoru. Revitalizácia oblasti bola podporená v rámci Operačného programu životného prostredia.

Už v čase realizácie projektu sa počítalo so širším využitím parku a v tomto roku sa vízia rekreačného prostredia začala stávať realitou. Na základe „Spoločného výberu aktivít pre park“, ktorý sa konal 19. októbra 2016, boli obyvateľmi Břeclavi vytipované vhodné aktivity. V súčasnej dobe prebieha realizačná fáza v rámci ktorej sa umiestňujú do parku nové prvky. Obyvatelia mesta Břeclav sa môžu tešiť na nové herné prvky, ktoré sú v parku vybudované pre tých najmenších. Dominantou detského ihriska je dvojhlavý drak, vedľa ktorej sú ďalšie dva menšie herné prvky. Ihrisko je opticky oddelené od parkoviska zimného štadiónu lesnou stenou, ktorej súčasťou je počítadlo, tabuľa alebo napríklad aj pexeso. Medzi veľké stromy boli inštalované lanové prvky, kde si deti môžu vyskúšať svoju obratnosť a stabilitu.

Ďalšie významné prvky, ktoré do parku pribudnú, patria dva betónové grily s posedením, ktoré budú môcť obyvatelia mesta využiť pri trávení voľného času s rodinou a priateľmi. V neposlednej rade bol do parku umiestnený aj servisný cyklostojan, na ktorom je možné si dofúkať pneumatiky či vykonať drobné opravy a servis. Lokalita je charakteristická vysokým výskytom cyklistov, ktorí tu prechádzajú cez Kančiu oboru do Lednicko-Valtického areálu či ďalších mestských častí Břeclavi. V areáli parku ďalej pribudnú stojany na parkovanie bicyklov, nové lavičky či solárne lampy. Vedenie mesta verí, že si novo vybavený park získa svojich priaznivcov, ktorí tu budú tráviť voľné chvíle.

 

 

 

 

 

 

zdroj: mesto Břeclav

fotokredit: Bimission

#yousmilewhenyoucycle